Sloboda izražavanja i mediji

Svatko ima pravo iznositi svoja mišljenja i ideje te dijeliti informacije u bilo kojem obliku, bez cenzure. Sloboda izražavanja može se ograničiti samo iz vrlo ozbiljnih razloga.

Sloboda izražavanja i demokracija

Sloboda izražavanja važno je ljudsko pravo koje je neophodno za demokratsko društvo. Omogućuje slobodnu razmjenu ideja, mišljenja i informacija te na taj način članovima društva daje mogućnost da formiraju svoje mišljenje o pitanjima od javnog značaja. Sloboda izražavanja omogućuje javnu raspravu i temelj je slobodnih i neovisnih medija, informiranog građanstva i transparentnog funkcioniranja države.

Ograničenja

Pravo na slobodu izražavanja vrlo je široko, ali ima granice i može se ograničiti. To je moguće kada sloboda izražavanja jedne osobe krši prava druge osobe ili vrijednosti društva u cjelini. U ovakvim situacijama država može zakonski ograničiti ili kazniti izražavanje koje uzrokuje štetu. Primjeri toga su povreda privatnog života, kleveta, govor mržnje, opscenost, pornografija, kršenje javnog reda, ugroza nacionalne sigurnosti, otkrivanje povjerljivih podataka, poslovnih tajni ili kršenje autorskih prava.

Mediji

Sloboda izražavanja medijima daje prava i dužnosti. Mediji informiraju društvo o pitanjima od javnog interesa i stvaraju važnu platformu za javnu raspravu, propitivanje i promišljanje. Zato se neovisni mediji i kvalitetno novinarstvo smatraju “psom čuvarom” demokratskog društva.

O ovom Vodiču

Ovaj Vodič objašnjava načela slobode izražavanja i slučajeve u kojima se ona može zakonski ograničiti. Također razrađuje ravnotežu između slobode izražavanja i privatnosti, klevete i govora mržnje. Osim toga, pomaže u razumijevanju posebnih prava i sloboda medija kao i prava građana i građanki na pristup javnim i ograničenim informacijama od državnih institucija. Odjeljci Kako se žaliti pomažu razumjeti što možete učiniti u slučaju potencijalnog kršenja ljudskih prava.

Resursi

Zadnji put ažuriran 08/04/2024