Zločini iz mržnje i govor mržnje

Imate pravo na život u kojem niste izloženi zločinima iz mržnje i govoru mržnje. Nažalost, djela i govor motivirani mržnjom svakodnevna su pojava, a počiniti ih mogu i privatne osobe i javni dužnosnici. Zato je važno moći prepoznati zločine iz mržnje i govor mržnje te znati kako zaštititi svoja prava.

Govor mržnje i zločini iz mržnje dijele neka obilježja, odnosno motivirani su mržnjom ili netolerancijom prema pojedincima ili skupinama na temelju određenih karakteristika.

Govor mržnje podrazumijeva poticanje, širenje ili opravdavanje mržnje ili nasilja prema pojedincima ili skupinama na temelju određenih karakteristika. Takav govor nije zaštićen slobodom izražavanja te može biti zakonski kažnjiv.

primjer Grupa ljudi održala je neodobreni javni skup u blizini lokalne crkve, a okupljeni su izvikivali uvrede usmjerene prema kršćanima.

Zločini iz mržnje kaznena su djela motivirana predrasudama prema određenim skupinama u društvu. Od drugih kaznenih djela razlikuje ih motiv mržnje.

primjer Netko je provalio i uništio stan gej para. Počinitelj je ostavio poruku s homofobnim uvredama.

Zločini iz mržnje i govor mržnje i ljudska prava

Zločini iz mržnje i govor mržnje proturječni su temeljnim vrijednostima demokratskog društva. Pozivaju na ili opravdavaju netoleranciju prema osobama ili skupinama na temelju ideje da te osobe zbog nekih svojih karakteristika trebaju biti u nepovlaštenom položaju. Zločini iz mržnje i govor mržnje ugrožavaju niz ljudskih prava, među njima pravo na život, zabranu neljudskog ili ponižavajućeg postupanja, pravo na pošteno suđenje, slobodu izražavanja i pravo na privatni i obiteljski život.

O ovom Vodiču

Ovaj Vodič objašnjava kako prepoznati zločine iz mržnje i govor mržnje te koja su vaša prava ako se suočite sa zločinom iz mržnje ili govorom mržnje.

Zadnji put ažuriran 09/06/2024